Mas Huix

Del s. XI al s. XXI

Mas Huix és una masia tradicional del segle XI anomenada anteriorment Ca l’Huix.

Des de sempre la família Huix s’ha dedicat a l’explotació de la finca forestal que l’envolta, amb boscos d’alzines sureres, castanyers i pins. Antigament, també conreaven els camps i tenien petit bestiar per abastir-se. Es conserva encara l’aqüeducte de pedra que portava l’aigua als conreus.

L’any 1877 hi va néixer Salvi Huix, Bisbe de Lleida. Mort durant la Guerra Civil, va ser proclamat màrtir i venerable per l’Església catòlica en la beatificació de Tarragona l’any 2013. La capella de la masia és un record perdurable d’aquesta important etapa de la seva història.

L’any 2011 la família Huix, l’Adjutori i la Marta, van adaptar la masia al turisme rural. Fins ara s’han fet diverses reformes per oferir als seus clients la comoditat dels habitatges d’avui, en estances espaioses pensades per a colles familiars grans, preservant l’essència de la masia i cuidant el seu entorn per fer-ne un lloc entranyable on gaudir de la tranquil·litat, la natura i vistes panoràmiques del seu entorn.

Actualment, també és el lloc ideal per a retirs on reconnectar amb un mateix i amb la natura, estades d’empresa on fomentar els valors essencials i les relacions entre les persones i per a celebracions d’esdeveniments amb encant, únics i entranyables.